”Kuka sä oot siellä”


Maailma on täynnä lahjakkaita ihmisiä ja hienoja tekoja. Itse pidän kovasti siitä, kuinka hyvinkin vähällä sanojen määrällä voi sanoa tai kysyä niin paljon. Se, kuinka vain muutama sanaa riittää, jos osaa laittaa ne kirjaimet, pilkut ja välit oikeaan järjestykseen.

Tiedättekö sen tunteen, kun välillä kuulee tai lukee jonkun sanonnan tai kielikuvan ja miettii, että hitsi kun on hienosti ilmaistu. Ja heti perään tulee mieleen, että miksi minä en ole tajunnut tuota. Joskus se suorastaan harmittaa. Minä olisin halunnut tajuta tuon, keksiä ja käyttää sitä. Mutta omat sukkelat sanankäänteet eivät vain ole ole yhtä hienoja. Joskus on pakko myöntää itsellensä, että ei vain osaa.

Toiset nyt vaan ovat lahjakkaampia ja luovempia asioiden sanoittamisen saralla, eikä siinä oikein edes itku auta. Se taitaa vaan tulla luonnostaan, ilman väkisin vääntämistä ja keksimistä. Toivoisin, että tällainen osaamaton voisi kehittyä tuollakin saralla. Jos sitä kaiken kirjoittelun keskellä huomaamattaan harjaantuisi ja oppisi ilmaisemaan itseään ja ajatuksiaan yhtä taitavasti.

Sitä opetellessa on vain nostettava hattua niille, jotka sen taitavat. Niille, jotka osaavat asioiden ja tunteiden sanoituksen jalon taidon. Heidän tekstejä ja sanoja on ilo lukea ja tulkita. Lainata heidän luovuuttaan pieninä pätkinä, kun ei itse osaa synnyttää niitä kauniita sanoja.

Chisu on yksi niistä suurista, varsinkin tuolla kappaleella Mysteeri

Eritoten yksi sanoituksen pätkä hivelee omaa sielua, ja samalla mietin, että miten en itse tajunnut tuota. Siinähän se on saattanut olla liki kielen päällä, mutta aina sen on nielaissut viime hetkellä takaisin. Miksi en itse keksinyt sitä. Olisin halunnut.

Ehkä universumi ei halunnut sen tulevan minun suusta. Ja hyvä näin. Onneksi meillä on Chisu, joka kaivoi sen esiin ja toi kaiken kansan kuultavaksi. Se menee näin:

Missä muut ei koskaan käyny oo

Missä sun rajat ei lopu sun ihoon

Kulta, kerro vielä

Kuka sä oot siellä

Hitto toi on hyvä!

Mutta ennen kuin kysyt tuota kysymystä keneltäkään, niin pidä huoli, että olet itse käynyt siellä. Siellä, missä sinä olet sinä. Siellä, missä olet mennyt itse oman nahkasi alle ja rajojesi sisään. Jotta voit myös itse kertoa, kuka sinä olet siellä.

Ei tuollaista voi vaatia vain toiselta. Eikä oikeastaan vaatia keneltäkään. Tuollaisen sanominen toiselle pitää tulla omasta tahdosta.

Ilman sitä vaatimusta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: